Operátoři s přicházejícími prázdninami opět snižují ceny za roaming v EU, aby vyhověli regulaci volání ze zahraničí, které výrazně v minulých letech snížilo ceny. Odchozí hovor tak vyjde přibližně na 10,30 korun, příchozí na 3,24, příchozí SMS na 3,24, plus mínus pár halířů v závislosti na operátorovi.

Unie se ve svém tažení za nižšími cenami a výrazně nižším odrbáváním zákazníků nezastaví jen letos. Plánuje se další snižování cen. Podle návrhu komise se sníží regulované ceny za odchozí volání v roce 2013 na 28 eurocentů a v roce 2014 až na 24 eurocentů. V roce 2014 tak bude regulovaná minuta ze zahraničí stát (při lehce posilujícím kurzu koruny a včetně jednotné DPH kolem 17 procent) kolem 6,40 korun. SMS pak má stát maximálně 10 eurocentů (kolem 2,70 korun).

Co tyto ceny připomínají?

Výrazně se blíží ceníkovým cenám, za které volají v Česku lidé, kteří využívají nižší tarify a předplacené karty. V roce 2014 reálně hrozí, že pro ně běžné volání a SMS budou stejně drahé (či možná dražší), než regulovaný euroroaming! Ještě svého času komisařka Redingová chtěla, aby roaming přestal existovat a zákazníci v EU volali za stejné ceny, jako doma. Komisařka Kroesová si tento nápad též osvojila, roaming podle ní má přestat pro EU existovat někdy v roce 2016. Ani jedna z nich určitě netušila, jak rychle k tomu v Česku dospějeme.

Když vezmeme v úvahu, že za posledních pět let jsou na tom zákazníci využívající nejnižší tarify stále hůře (zájemce odkazuji na článek Modesta Kamojedova uvádějící bludy ČTÚ ohledně "snižování cen" na pravou míru) a ceny za volání jim ve skutečnosti rok od roku rostou (!), mohou se jejich tarify srovnat s evropskými i dříve, než za tři roky. S konkurenčním bojem, který funguje na vyspělejších trzích, se možná už do roka dočkáme zahraničních nabídek, které budou výhodnější na českém trhu, než nabídka místních operátorů.

Už se k tomu ostatně blížíme. Tak třeba zákazník rakouského Orange, který hodně volá i v zahraničí, si může za 25 eur (asi 620 korun) koupit balíček "Europa 300", který obsahuje tři sta volných minut pro volání kdekoli v EU mimo Rakousko. Operátor mu k tomu přihodí ještě 1000 volných minut do libovolné rakouské sítě a také tisíc volných SMS, které může zákazník poslat z Rakouska do jakékoli evropské sítě.

Když to trochu přeženu a zapomenu na tisíc domácích minut a tisíc evropských sms, balíček se hodně přibližuje cenou 620 korun za 300 minut v roamingu (či spíš 120-150, když vezmu v úvahu, že platíte i příchozí hovory) tomu, co nabízejí čeští operátoři doma. U Vodafone třeba zaplatíte u tarifu na míru za 125 minut 500 korun.

Z domova se dá volat a SMSkovat dráž než ze zahraničí už teď

Čeští operátoři mají některé své ceny vyšší než regulované evropské už letos. Nabízím dva příklady, kdy této mety již dosáhli.

Příklad 1: Zákazník T-Mobilu s předplacenou kartou (třeba Twist Začínám nebo Twist Posílám), ale třeba i O2 s předplacenkami či s tarify Neon S nebo Vodafone divokou kartou (volá-li mimo síť) nebo nejnižším vodafoním tarifem Na míru.

Míří-li tento zákazník třeba za nákupy do Londýna nebo lovit krokodýly do Francouzské Guyany (i ta je totiž pro účely regulace považovaná za EU) a provede krátký hovor o délce 30 vteřin, vyjde ho hovor typu "Ahoj, dorazili jsme v pořádku." levněji než stejný hovor třeba z Brna. Unie totiž správně rozpoznala oblíbený odrbávací operátorský manévr s účtováním po celých minutách. U odchozích hovorů musejí účtovat celou maximálně první půlminutu, zbytek pak tarifikovat pěkně po vteřinách.

Půlminuta z EU tak stojí 5,15 korun s daní. U předplacenek či levnějších tarifů zaplatíte celou první minutu, tedy částku mezi 5,50 - 7 korunami za minutu, podle tarifu. U T-Mobile a O2 pak i nadále pokračuje účtování po minutách, které finální měsíční účet navyšuje cca o 30 % oproti skutečně provolané době, případně o stejné procento krátí kredit.

V plné nahotě se tak ukazuje zcela zlodějské účtování po minutách, které oba operátoři uplatňují. Vodafone zvolil férovější způsob, po vteřinách účtuje aspoň po první proběhlé minutě hovoru.

Příklad 2: Zákazník T-Mobilu s tarifem Twist Přátelé na Sněžce, který chce poslat SMS mimo svých pět zvolených přátel.

Tento zákazník by měl přeladit svůj telefon na některého z polských operátorů. SMS mimo pětici vybraných čísel totiž s T-Mobilem posílá za 3,50 Kč, s libovolným jiným evropským operátorem za 3,24. SMS z domova je tak dražší než ze zahraničí (dlužno dodat, že je to jediný běžně dodávaný tarif či předplacenka s takto odpudivou cenou SMS, který jsem našel).

Ke splnění snu eurokratů o stejných cenách doma i v zahraničí tak mají čeští operátoři docela dobře našlápnuto.