Popovídání s českými manažery, kteří uspěli v zahraničí, je vždycky povznášející. Jako například to páteční s Michalem Čupou, exšéfem českého Microsoftu, který šel do Ruska pro softwarového giganta dělat onlinové služby Windows Live. Čupa nakonec před pár měsíci zamířil jako regionální ředitel pro Rusko do společnosti Nokia Siemens Networks, která je jedním z největších dodavatelů telekomunikační infrastruktury na světě (vedle Ericssonu a Huawei).

Zvláště zajímavé byla diskuse nad tím, jak v Rusku vypadají služby mobilních operátorů, a také jejich ceny. Když porovnám Čupovo vyprávění o ruském trhu a naši realitu, je zjevné, že zákazníci z řad domácností platí přibližně třetinové ceníkové ceny, než co Čechům diktuje náš mobilní trojoperátorský oligopol.

"V Rusku dělají operátoři pragmatická rozhodnutí. Například hojně využívají takzvaných managed services, tedy outsourcing celé sítě, jejího provozu a údržby, k dodavateli technologie. To je v Rusku velký hit, mnohem větší, než v západní Evropě," říká Čupa. To pořádně snižuje náklady ruských operátorů. Ti mají sice také vysoké provozní marže, na které žehráme i v Česku, jenže průměrný měsíční výnos na zákazníka (ARPU) je sedm až devět dolarů. Průměrná cena širokopásmového připojení je třináct dolarů, dodává Čupa. To je asi polovina toho českého, možná míň. "Rusko je sice pořád za námi, ale dohání nás impresivním tempem. Zajímavý je i jejich přístup k sítím čtvrté generace," pokračuje šéf ruského NSN.

Rusové přistupují jinak než Česko k přidělování pásem pro sítě určené pro vysokorychlostní mobilní internet. Frekvencí je tam nedostatek, protože část jich využívají vojáci. Dochází tak k zajímavým dohodám.

"Společnost Yota, dříve operátor wimaxové sítě, se domluvil s třemi hlavními mobilními operátory a Rostelekomem, největším poskytovatelem pevného připojení, o společném sdílení sítě. Tím řeší nedostatek kmitočtů i zbytečné náklady na stavbu více sítí. Operátoři se pak budou odlišovat marketingem," říká Čupa.

Yota tak do roku 2014 pokryje 180 měst a 70 milionů lidí - tedy asi půlku ruské populace - signálem vysokorychlostního mobilního internetu LTE. U podpisu dohody byl přítomen i ruský premiér Vladimir Putin, rychlý internet v Rusku tak zjevně zajímá i Kreml a místa nejvyšší. Českému "Kremlu" i Strakovce jsou LTE, rychlý mobilní internet i stav telekomunikací v Česku naopak zcela ukradené. Pravda, nejsou tak fotogenické, jako třeba spuštění nového velkorypadla KK 1300.

Rusům v rozšíření mobilního internetu pomáhá, že stav pevného broadbandu je v zemi dost zoufalý, pokud ale vše půjde pěkně česky pomalu, budou mít za dva tři roky síť a související služby ve výrazně lepším stavu, než Česko. K Yotě se připojí navíc i operátor Osnova, který patří zčásti ministerstvu obrany, se sítí, která bude částečně provozovaná komerčně, částečně bude sloužit potřebám armády.

Ruští operátoři do sítě také masivně investují, což pochopitelně dodavatele infrastruktury těší. Běžné je, že podíl kapitálových výdajů na tržbách činí 20 procent (u nás je to třeba u Telefóniky necelých 9 procent). "Loni rostl trh nepatrně, letos by ale měl o deset procent. Pořád je tu ale prvek výstavby nových stanic, to v Česku není," říká Čupa.

No, možná budeme zase jezdit učit se do Ruska.